четверг, 21 февраля 2019 г.

Уроки


 Майстер-класс   Лялька-мотанка  подорожниця своїми руками

Мета: Виготовлення ляльки – оберегу своїми руками
1.     Познайомити з традиціями і значенням ляльок оберегів, в житті українського народіу .побуті та в повсякденному житті..
2. Ознайомити з традиційною ганчірняною народною лялькою оберегом «Подорожницею» і технологією її виготовлення.
3. Виховувати посидючість, акуратність у роботі;
4. Розвивати інтерес до декоративно-прикладного мистецтва;
 Майстер-клас розрахований на дітей старше 8лет,педагогів, батьків, а так само тих ,хто захоплюється творчістю, рукоділлям і любить створювати красиві, оригінальні і неповторні речі своїми руками.
Призначення: подарунок оберіг у дорогу.
Техніка виконання: лялька мотанка.

Тривалість    1.5 години.
Матеріали та інструменти:
Х/Б тканина біла –клаптик 15х15  для голови і тулуба,,клаптик  15х6- для рук.
Стрічка кольорова -10см
Кольоро х\б тканина для юпки -17см
Кольорова  тканина трикутничком половина квадрату 14х14см для косинки.
Кольорова тасьма на фартук  -6см
Клаптик кольорової тканини  на мішечок  7х7см
Ножиці
Нитки швейні .білі. червоні
Зерно. , вата .
Хід:
1.     Добрий день, шановні гості .
Сьогодні  я хочу  познайомити вас з лялькою, старовинною лялькою –мотанкою.  Чому називають її так – як ви гадаєте ? Лялька –мотанка від слова мотати, в'язати, змотувати , зв’язувати. Лялькам –мотанкам    дуже багато років. .Перші ляльки знайшли на території України по близу м.Мізина на Черкащині . Досліджуючи історію ляльки-мотанки археолог Вікентій Хвойка  у 1893 році  відкрив  залишки давньої цивілізації  біля селища Трипілля . Саме з цього регіону  і  починається історія ляльки –мотанки.,як найдавнішої ляльки українських дітей.
Ляльки мотанки поділялись на  ігрові ,, обрядоі ,  оберегові.
 Традиційна   народна лялька відрізняється від сучасної своєї умовністю. У традиційній культурі , лялька, використовувалася не тільки для дітей, але і у багатьох обрядах. ЇЇ наділяли магічними властивостями і вважаючи, оберегом.
У народі ні чого не робилося просто так. Все було символічно. Йдучи, мітлою підпирали двері – будинок нею оберегли . Доріжку витрясли, від негод позбулися.
В залежності від того для чого призначалася лялька , її вид і спосіб були дуже різними. Вони можуть бути виконані з різних природних матеріалів.  Це могли бути солом'яні або трав'яні ляльки, ляльки набиті крупою або зерном, ганчіркові ляльки.
 Один з основних ознак оберега ляльок всіх народом світу це – відсутність характерних ознак особи: носа, рота, губ.
Оберегові ляльки   мають одну характерну особливість: вони безликі і, як правило, виготовляються без дотику голки.
Безликі ляльки не дозволяють злим силам вселиться в ляльку і творити зло: безокий – не зурочить, безротая – не обмовить.    З давніх-давен клали в колиску немовляти лялечку – закрутку, щоб та оберігала її від переляку. Ганчіркова лялька виховувала в дитині ласкаве, небоязливое ставлення до світу.   Ляльки виконали різні функції : нерозлучників дарували молодим на  весілля; покосницу - скручували в перший день косовиці і дарували підрослим дівчаткам, залучаючи їх до праці дорослих.
У цьому майстер класі я вас хочу познайомити з лялечкою оберегом « Подорожницей»   У старовину таку лялечку робили для від'їжджаючих. Ця лялечка – оберіг подорожньому в дорозі. Лялечка дуже маленька,   повинна поміщатися в долоні або в кишені. Робиться без участі голки. У вузлику у ляльки крупа, щоб подорожній не відчував у дорозі потреби та ниточка, що б не заблукав і обов'язково знайшов дорогу додому,монетка . щоб водилися гроші.
2.А зараз я пропоную вам  зробити   ляльку- мотанку своїми руками . Нам знадобиться :
Х/Б тканина біла –клаптик 15х15  для голови і тулуба,,клаптик  15х6- для рук.
Стрічка кольорова -10см
Кольоро х\б тканина для юпки -17см
Кольорова  тканина трикутничком половина квадрату 14х14см для косинки.
Кольорова тасьма на фартук  -6см
Клаптик кольорової тканини  на мішечок  7х7см
Ножиці
Нитки швейні .білі. червоні
Зерно. , вата .
А щоб   у нас   вийшло все добре  давайте скажимо один  одному   в тебе все вийде . Розпочнімо!
1. По центру білого   клаптя викладаю згорнутий в тугий кулька вати.
 Згинаю білий квадрат навпіл по діагоналі, а потім формую голову ляльки-Подорожницы, обертаючи тканина навколо ватяної  кульки так, щоб на місці майбутнього «особи» ляльки не утворювалися складочки і заломи.
Закріплюю тканину, виконавши під головою ляльки кілька тугих витків   нитку надійно зав'язую, залишивши довгі «хвостики» для кріплення інших деталей оберега.
2.     З стрічки   роблю повойник – так у старовину називалося прикраса   для підв'язування волосся. Накладаю стрічку так, щоб вона не закривала лоб ляльки, а її вільні кінці розташовувалися вздовж тулуба лялечки.
Примотую подвойник до шиї ляльки залишилися «хвостиками» бавовняної нитки і закріплюють нитку кількома вузликами.

3.     Для виготовлення рук ляльки-Подорожницы шматочок білої тканини розміром 15х6 см повертаю в довгу трубочку, підігнувши край клаптя так, щоб зріз виявився всередині деталі.
Руки ляльки-Подорожницы повинні бути досить довгими. Так щоб прикріплений до них згодом вузлик майже торкався землі. Враховуйте це при зміні наведених розмірів деталей.
4.. Маю деталь ручок навколо голови ляльки і примотую її в області шиї залишилися кінцями нитки   . Кінці нитки надійно зав'язую.
5 . Червоною ниткою   в декілька складань намотую хрест під головою Подорожницы, фіксуючи всі прикріплені раніше деталі.
6. З кольорової  тканини мене знаходиться клапоть для спідниці ляльки-Подорожницы. Він повинен бути достатньо довгим для того, щоб спідничка вийшла пишною. І на 2-2,5 см ширше передбачуваної довжини тулуба оберегової ляльки. У мене шматочок тканини для спідниці Подорожницы має розмір 17х7 див.
7. На лицеву  сторону кладу клаптик   для спідниці.. на середину кладу  фартушок – кольорова стрічка .На стрічку обличчям кладу ляльку и  загортаю у  тканину юбки . Прив’язую до тулуба спідницюі .
8.   Опускаю, вивернувши на лицьову сторону, спідницю і ручки ляльки.
9.. Надлишки  тканини, з якої зроблені голова і тулуб ляльки-Подорожницы, що визирають з-під спідниці, зрізаю ножицями.

10. Подорожница завжди тримає в руках вузлик. Що ж в ньому лежить? Найчастіше  у давнину це були – жменя рідної землі або зола з домашнього вогнища. Адже в дорозі завжди приємно згадувати про рідному домі і мріяти про повернення. А пізніше почали класти    Ляльці –Подорожниці  у вузлик трохи зерняток, щоб не голодувати в дорозі; монетку, щоб у подорожі не перевелися гроші й довгу червону ниточку, щоб знайти зворотну дорогу і неодмінно повернутися додому.
Всі ці нехитрі, але дуже потрібні в дорозі кожному подорожньому, пожитки складаю в яскравий  ситцевий клаптик розміром 7х7 див.
11.Зав'язую вузлик бавовняної ниткою. Не відрізаючи кінців нитки, приматываю мішечок до рук ляльки-оберега.
12. Залишається покрити голову оберегової ляльки косинкою. Для цього шматочок тонкої   тканини трикутної форми   буде служити Подорожниці  хусткою.
13. Повязываю косиночку, обернувши кінці хрест-навхрест навколо шиї ляльки.
І лялька-оберіг Подорожница готова!
Ви тільки погляньте, як мрійливо дивиться вона в осінню  далечінь! Ніби хоче сказати, що готова цю ж хвилину вирушити в далеку дорогу, щоб оберігати свого власника в подорожі і обов'язково привести його, цілого і неушкодженого, назад, до рідного дому.
Обов'язково покласти в сумочку чи подарувати дорогій  людині , що б вона його оберігала в дорозі, і він завжди пам'ятав про вас!!!
Ляльку подорожницю
У дорогу ти візьми
Держе подорожниця
Горсть рідної землі
Любляча мати
Молиться і жде
Нехай дорога  довга
Радість принесе.
Ось така вона   обережна  лялька подорожниця.
 На завершення майстер-класу   хочу спитати вас :»  .Чи сподобалось вам .? Кому подаруєте  ляльку  оберіг ?,  Чи цікаво вам було. «   У мене   е  осінні листочки    -давайте  пограємося на останок  давайте   відмітимо наші враження від майстер -класу- :  тут червоні листочки–вам дуже сподобалось ,  жовті – не    дуже цікаво , зелені   -   зовсім не сподобалось.   Зробіть
 віночок з   листочків  . 

















Комунальний Позашкільний Навчальний Заклад
Центр дитячої творчості «Надія»





Майстер-клас
«Лялька – мотанка
подорожниця  своїми руками»



                                               Керівник гуртка
Баранова Г.О.



2015-2016 н.р.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Дистанційна виставка -конкурс "Знай і люби свій край"

 у вересні 2021 року  у номінаціях  витинанка та лялька- мотанка гуртківці творчого об'єднання "Любисток  " прийняли участь і ...